İçindekiler:
2.1. Müzik Festivalleri
2.2. Gastronomi Festivalleri
Festival deyince zihnimizde büyük ve gösterişli eğlence alanlarının kurulduğu, farklı lezzetlerle süslenen sunumların yer aldığı, insanların doyasıya eğlendikleri etkinlikler canlanır. Özel bir gün ya da belirli konseptlerle kutlanan festivallerin tarihi oldukça eski dönemlere dayanır. İnsanlık tarihi kadar geçmişe sahip olan festivaller, farklı kültürlerde farklı amaçlarla kutlansa da hepsinin temelinde eğlence kültürü yatar. Festival çeşitlerine değinmeden önce “Festival Nedir?” sorusunun cevabını bulalım.
Gerçekleştirilen yörenin simgesi haline gelmiş etkinlikler bütünü olarak tanımlanan festival, genellikle yerel bir topluluk tarafından belirlenir. Gelenekselleşmiş bir gün ve tarihte kutlanan bu etkinliğin etimolojideki karşılığı ise Latince bir kelime olan “fetus”a kadar dayanır. Latince’de eğlence ve şenlik anlamına gelen festival, dilimizde ise 4 farklı anlama karşılık gelir. Bu anlamlar şu şekilde sıralanır:
Festivaller dünya genelinde tüm kültürlerde, tarihin her döneminde kutlanmıştır ve kutlanmaya da devam etmektedir. Halka ait kutlamalar olarak nitelendirilen festivaller çoğunlukla tatiller çevresinde merkezlenir. Festivallerin birçoğu ise resmi kuruluşların desteğini alarak organize edilir. Festivaller yalnızca yerel boyutlu değildir. Uluslararası öneme sahip olan ve tüm kültürler tarafından kutlanan festivaller de bulunur. Ancak bu festivaller global özellik taşımasına rağmen kültürlere özgü yorumlarla yeniden şekillendirilebilir.
Festival kavramı birçoğumuzun aklına ilk olarak film ya da müzik festivallerini getirir. Ancak günümüzde kapsamı oldukça genişletilen festivaller arasında gastronomi festivali popülerlik kazanmaya devam etmektedir. Alaçatı Ot Festivali bu kategoride değerlendirilen trend organizasyonlardan yalnızca biridir. Ayrıca festivaller Nevruz gibi bir mevsimin gelişini kutlamak için de organize edilir. Ülkemizde festivaller yaz ve kış festivalleri olmak üzere iki kategoride yaygın olarak düzenlenir.
Belirli bir zaman aralığında yinelenen geleneksel festivaller halk arasında bilinen en yaygın türdür. Dünya çapında ün yapan geleneksel festivaller arasında Rio Karnavalı, Oktoberfest gibi festivaller yer alırken Türkiye’de kutlanan festivaller arasında İstanbul Film Festivali, Zeytinli Rock Festivali, Akbank Caz Festivali sayılabilir.
Festivaller çeşitli destinasyonlarda farklı amaçlar için organize edilir. Festival çeşitlerini şu şekilde sıralamak mümkündür:
Festivaller genel kategorilere ayrıldığı gibi kendi içinde de çeşitlenebilir. Müzik festivalleri caz, rock, rap, pop ve elektro gibi müzik türlerine göre alt gruplara ayrılır. Müzik festivallerinden bazıları dünya çapında popülariteye sahiptir. Elektronik müzik festivali olan Tomorrowland tüm dünyada elektronik müzik sevenlerin buluştuğu en büyük festivallerden biridir. Türkiye’de ise Akbank Caz Festivali ile birlikte Zeytinli Rock Festivali en yoğun katılım sağlanan festivaller arasında öne çıkar.
Genellikle yöresel lezzetlerin tanıtıldığı gastronomi festivali son dönemlerin en yaygın kutlanan festivallerindendir. Bu festivalde gıda sektöründe yer alan markaların ya da yöresel üreticilerin ürünlerini satma şanları bulunur. Türkiye’de gastronomi kapsamında hemen hemen her bölgede festivaller düzenlenir. Mengen Uluslararası Aşçılık ve Turizm Festivali coşkuyla kutlanan gastronomi festivallerine örnek verilebilir.
Bunların dışında Teknofest teknoloji festivali, İstanbul Uluslararası Film Festivali, Adana Portakal Çiçeği Karnavalı gibi pek çok festival de her yıl konuklarını ağırlar. Siz de Gise.com’da yer alan festivalleri takip ederek en yakın festivale bilet alıp eğlencenin tadına varabilirsiniz.